Taller de meteorologia ⭐🌨

    L'atmosfer
Primer experiment: en el primer experiment havíem de posar una espelma🕯 encesa a un plat, posar aigua al voltant i col·locar-ne el got damunt l'espelma. Quan vam posar el got damunt l'espelma, es va apagar poca poc perquè es quedava sense oxigen. Després l'aigua va pujar dins del got per ocupar el espai del oxigen un 20%. 

Segon experiment: els Cesc va posar plastilina al tap d'una ampolla i després va agafar un petit embut amb aigua, ¿que va passar?🤔 Doncs que l'aigua no podia passar perquè la plastilina no deixava sortir l'oxigen. Com diu el dit, abans de entrar deixa sortir.
Tercer experiment: el tercer experiment semblava fàcil però no ho era. Era tan simple com posar una boleta de paper  dins l'ampolla. Els Cesc va agafar uns voluntaris per intentar-u, però com amb l'experiment anterior no podia entrar perquè el aire🌫 no la deixava entrar.

Quart experiment:  per aquest experiment, el Cesc va trucar uns quants voluntaris per que intentessin unflar un globus dins d'una ampolla, el cas es que era quasi impossible ja que l'ampolla tenia un forat i com el Cesc el tapava el aire no sortia i el globus no es podia unflar.😂

El sol🌞

L'albedo: el Cesc ens va portar al terrat per fer aquest experiment i va agafar uns voluntaris per unflar uns globus de color blanc i de color negre. Va agafar el globus blanc i va concentrar la llum del sol a traves d'una l'upa, però al globus no li va pasar res. Després va agafar el globus negre i va fer el mateix, però aquest globus es va petar ¿per què passava això? Perquè el color negre concentra més la llum del sol que el color blanc. Per això el negre va petar.


Per què el cel és blau: el Cesc ens va manar fer un experiment a casa i era el següent. Ens va dir que teníem que omplir un got d'aigua i posar unes gotes de llet, remenar-u i llest. El que havia de pasar es que es veiessin diferent colors🌈 però jo no vaig veure res de res.



Arc de Sant Martí: aquest experiment consistia en posar un paper al terra i posar el CD💿 de manera que es reflectís la llum del sol i es formes l'arc de Sant Martí ¿Per què passava això? Doncs perquè la mezcla de tots els colors es blanca, pues ho vam fer al reves vam descomposar la llum blanca en els colors, fixant-la en el paper, que es blanc.


Per què fa fred als pols: el Cesc va agafar una llanterna i la va centrar en una paret. Ens va dir que la llum del sol es concentra més en uns punts que en altres. Als altres punts la llum, com que esta extensa, no fa tanta calor, perquè no li dóna directament els rajos del sol.🌞

         

La presió Atmosferica

Es mouen sense tocar: Per aquest experiment, el Cesc va demanar dos llaunes a dos alumnes, però ningun dels dos las va portar😂🤦🏻‍♀️, però sort que el Cesc en tenia per si de cas. El primer que va fer, va ser posar unes canyetes a la taula, perquè les llaunes es moguessin millor, després va posar les llaunes sobre les canyetes, va separar una mica les llaunes i va bufar al mig. ¿Que va passar? Es van ajuntar, perquè vam impulsar el aire per el voltant i la força de la presió les va ajuntar. Estaven molt enamorades.😍😂



La força de la pressió: aquest és el meu experiment preferit. Per fer-ho necessitem, un cotó, alcohol, un gerro, un encenedor i el protagonista principal, l'ou (important que no este fregit)🥚. Primer agafem el cotó el mullem amb alcohol y l'inceindem, el tirem a l'ampolla i posem el ou a la boca (de l'ampolla) i solament queda esperar. ¿Que passarà a continuació? El foc del cotó s'apaga perquè no te oxigen, llavors la pressió de dins de l'ampolla baixa i a fora i a més. Per la força de la pressió de fora l'ou entra cap dins i fa una mini explosió.🔥

La presió va en totes direccions: aquest és el experiment més simple. Vam pujar al terrat i el Cesc va omplir un got amb aigua i va posar una tapa. Va aixecar el got i la tapa no es va caure, era màgia? No era la pressió de l'aigua i la pressió atmosfèrica. La pressió atmosfèrica es major, per tant aguantava el tap, però si li donaven un petit copet al tap es queia. Per fer-ho més visual he posat un vídeo.

                       El vent🌪🌫
Vents rotatoris: aquest experiment es bastant simple, fins i tot no se ben bé perquè es un experiment. Consistia en una pilota de tenis, representant la Terra, a travessada per una agulla que assenyalava el Nord i el Sud. El Cesc la va començar a girar de oest a est, i lo curiós es que el Nord i el Sud no giraven en la mateixa direcció. A classe també vam comentar una curiositat i es que a l'Equador, quan tirem de la cadena el aigua no roda sinó que baixa recte. En canvi al tròpic de Càncer gira cap una direcció i al tròpic de Capricorn gira cap un altre. 

Ampolla ràpida i lenta: consisteix en agafar un ampolla d'aigua buida i fer-li un petit foradet. A continuació, taparem el forat amb un troset de celo. Posem l'ampolla al congelador. Esperem aproximadament uns 30 minutets i veiem com esta l'ampolla. La trèiem del congelador i la deixem sobre la taula a temperatura ambient. Esperem uns altres 30 minuts i ens mullem els llavis. Ens apropem l'ampolla i sentim com una petita brisa. I et preguntaràs, ¿que passava amb les molècules? Doncs que quan estaven en fred🥶 anaven lentes i quan estaven a temperatura ambient 🥵 es xocaven unes amb altres. 

Maquina de fer vent: aquest experiment no el vaig acabar de entendre molt bé. Consistia en agafar un fil i la teva nevera. Primer avies de posar el fil a dalt i després a baix, ¿que passava? doncs que si posàvem el fil a dalt entrava cap a dins, però si el posàvem a baix el fil sortia cap a fora. Tot això ho aviem de fer en pauses veien el Netflix💕.

Observatori meteorogic🌠

Aquest projecte el vaig fer amb la Laura. Vam fer un anemòmetre. Va estar divertit fer-ho. La veritat es que va ser un show, perquè, per començar, no teníem alguns materials, com el mini ventilador, així que vam agafar un assecador🤣, tampoc teníem un got de diferent color, així que vaig demanar-li a la meva mare que fos a comprar un. Acabat els inconvenient del material, vam tenir més problemes amb el got de el mig. No sabiem com posar-ho. Però tot i això va quedar bastant bé. Els resultats de les operacions són els següent: voltes per 15 segons,15, voltes per minut, 60 i voltes per hora 3.600. Uns resultats bastant exactes. També he de dir que depen de la força del aire que utilitsis fara més o menys boltes. El Cesc ens va dir unes pagines web per giarnos, aquí deixo el clip d'una: https://es.wikihow.com/hacer-instrumentos-para-medir-el-clima
També deixo un vídeo que vam fer, amb imatges i els materials necessaris.

Temperatura

La llauna saltarina: aquest experiment ja em sonava de abans, perquè el vam fer, però d'un altre manera. Per fer-ho necessitem una llauna, un plat amb aigua i un encenedor. Primer em de agafar el plat amb aigua i posar la llauna del reves, al mig, a continuació agafà l'encenedor i l'apropem a la llauna. Que hauria de passar ? Doncs que la llauna fes un petit salt. Perquè, ja saps que les molèculas quan fa més calor es comencen a xocar i busquen un espai pe sortir. Com que la llauna no pesa molt, les molècues surten.

La capsa màgica: aquest experiment es bastant curiós, i per fer-ho necessitem una capsa, com bé indica el títol, unes tisores per fer aquest forats: un a baix, un altre al costat dret de la capsa, a baix i l'altre a la part esquerre, a dalt. Per últim necessitem dos espelmes, una petita i una gran. Primer posem la caixa en posició vertical, després posem l'espelma petita  a la part de a baix. Que farem amb la espelma que queda? Dons primer la posarem al forat de a dalt i observarem que passa, i així al forat de a baix. El que succeeix és que quan posem l'espelma a la part de a baix la espelma vol entrar, per l'aire fred, i quan la poso a dalt, la flama de l'espelma es separa de la capsa, per l'aire calent. Per molt que tinguem l'espelma a baix, l'aire calent sempre puja.

La humitat

La llauna que sua: en aquest experiment va participar molta gent, va estar bastant divertit. 
Materials:
  • Una llauna buida
  • Sal
  • Gel
És senzill i curiós. Comencem posant sal i gel dins la llauna, i et preguntaràs, per què sal? Dons, perquè la sal desfà el gel. A continuació podrem observar com la llauna comença a "suar". Això passa perquè, les parets de la llauna es comencen a refredar, i fan que l'aigua que hi ha al voltant passi de estat gasós a estat líquid. 

La pinya colada: és l'experiment més simple que em fet. El que necessitem és, un bol amb aigua, una pinya oberta i paciència, perquè per aquest experiment necessitarem esperar un dia. Quan posem la pinya oberta al bol amb aigua, i esperem un dia, la pinya es tanca. Saps que la natura és molt sàvia, no? Bueno, les pinyes porten les llavors dins, i quan plou molt no les poden deixar caure, així que es tanquen, i quan surt el sol s'obren, simple.


Els núvols ☁


El núvol atrapat: Aquest experiment em va encantar, tot i que n el vaig entendre molt bé. Per efectuar-o necessitem una ampolla amb una miqueta de alcohol i un inflador. Comencem a unflar l'ampolla i trèiem el tap, i PUM, un núvol dins l'ampolla. Perquè passa això tan curiós? La pressió que posem dins l'ampolla fa que les molècules es comencen a xocar entre elles, i quan trèiem el tap surten les molècules, això fa que baixi la temperatura i és creí un núvol. 
Curiositat: els núvols estan en estat líquid. 

Comentarios

  1. ja li he dit a la teva companya que la edició del video està força bé. t'expresses força bé enexplicar els experiments

    ResponderEliminar
  2. sort de la curiositat!!!!! els núvols són milers de gotes d'aigua!!!!!! no aigua en estat de vapor!!!!

    ResponderEliminar

Publicar un comentario